De resultaten van een grootschalig Brits onderzoek geven aan dat de pil behalve haar contraceptieve werking ook heel wat voordelen inhoudt voor de gebruiksters. Alles wijst erop dat de pil zelfs goed is voor de gezondheid!
Wat is er zo bijzonder aan deze studie?
Dr. David Elia: Het onderzoek is uitgevoerd door dr. Philip Hannaford en zijn team en is verschenen in de British Medical Journal. Zo’n 46.000 Britse vrouwen hebben eraan meegedaan. Ze werden in 1968 bijeengezocht op de leeftijd van 29 en werden bijna 39 jaar lang gevolgd. De helft van de vrouwen was toen gemiddeld al vier jaar aan de pil. De groep werd vergeleken met een even groot aantal vrouwen die dit voorbehoedsmiddel toen niet namen en ook nooit zouden nemen. Het is de meest langdurige studie die ooit is uitgevoerd over vrouwen die de pil nemen. En de resultaten zijn opzienbarend.
Wat zijn de voordelen van de pil los van de contraceptieve werking?
Dr. David Elia: Vrouwen die aan de pil waren, hadden om te beginnen minder pijnlijke maandstonden en ook minder last van het premenstruele syndroom (het geheel van symptomen dat ervaren wordt vóór en tijdens de eerste dagen van de maandstonden, zoals een opgeblazen gevoel en/of buikpijn, of pijnlijke en/of gespannen borsten). Dat was op zich geen verrassing. Maar er zijn ook tal van voordelen aan de pil die niets met de contraceptieve werking te maken hebben. Om te beginnen werd een daling van het aantal sterfgevallen – alle oorzaken dooreen – vastgesteld met 12%.
Bij gebruiksters van de pil lag het aantal sterfgevallen als gevolg van kanker lager. Dat was zowel het geval voor dikkedarm-, endeldarm-, baarmoeder- als eierstokkanker. Voor borstkanker was het risico niet gestegen bij vrouwen die de pil hadden genomen.
Het sterftecijfer lag ook lager voor veneuze aandoeningen zoals flebitis, longembolie, infarct en beroerte.
Het sterftecijfer lag ook lager voor aandoeningen van de luchtwegen, van het zenuwstelsel, voor parasitaire en andere infecties en voor geestelijke of psychiatrische aandoeningen. Ook genitale problemen en aandoeningen van de urinewegen kwamen minder voor bij vrouwen die aan de pil waren.
Alleen het aantal sterfgevallen door een gewelddadige dood lag bij gebruiksters van de pil hoger. Dat ietwat ongewone resultaat werd niet teruggevonden in andere vergelijkbare studies, zoals de Nurses’ Health Study, een bekende vereniging van Amerikaanse verpleegkundigen.
Welke conclusies trekt u als gynaecoloog hieruit?
Dr. David Elia: Dr. Gregory Pincus, in 1956 mede-uitvinder van de pil, zou zeker verbaasd opkijken als hij hoorde over deze ‘neveneffecten’ van de pil.
Als een vrouw vandaag de pil vraagt, kunnen we haar zeggen dat deze methode van anticonceptie goed is voor haar seksuele leven en voor het gynaecologische aspect (pijnlijke maandstonden, premenstrueel syndroom). Maar nu kunnen we haar ook zeggen dat de pil goed is voor haar gezondheid en dat er vooral minder sterfgevallen zijn voor de twee plagen van deze tijd: kanker en cardiovasculaire aandoeningen.
Zijn deze positieve neveneffecten van de pil nu pas bekend?
Dr. David Elia: Er waren al vermoedens, want dit is geen alleenstaande studie. Ook twee andere onderzoeken wezen al in die richting. Het gaat om de hierboven vermelde Nurses’ Health Study, en om een onderzoek van de Vereniging voor gezinsplanning van Oxford. Dat laatste werd uitgevoerd tussen 1968 en 2000.
* Dr. David Elia is gynaecoloog, hoofdredacteur van het tijdschrift GENESIS, vooraanstaand publicist, publiceert regelmatig in vaktijdschriften en heeft meer dan dertig boeken voor het grote publiek op zijn naam staan.